دنیای فرش و دکوراسیون پر از رنگ های زیباست. اما این رنگ ها از کجا آمده اند و چه فلسفه ای دارند، چیزی است که امروز و در این مطلب می خواهیم بدانیم. پس در ادامه با ما همراه باشید تا موارد زیر را بررسی کنیم.
رنگرزی در ایران را به پیش از اسلام و حتی برخی با توجه به نوشته هایی روی قبر کوروش درباره ی قالی ارغوانی رنگ، به 400 سال قبل از میلاد مسیح نسبت داده اند. مراکز اصلی کارگاه های رنگرزی که به صورت صنفی و تولیدی وجود داشته اند، کاشان، یزد و اصفهان بوده اند.
امروزه اکثر فرش ها با مواد شیمیایی رنگ می شوند. این رنگ ها سریع تر بوده و مقرون به صرفه هستند. اما در این میان فرش هایی هم هستند که با مواد گیاهی رنگ شده و تا حدودی کمیاب هستند.
ما در این مطلب به انواع رنگ ها در دکوراسیون، مواد رنگزای گیاهی و متداول ترین آن ها می پردازیم.
رنگ زردی که در طبیعت دیده می شود، در حالت خلوص بوده و روشن ترین و درخشان ترین رنگ هاست. این رنگ، به سفید نزدیک است و وقتی می خواهد با آن ترکیب شود، از خود مقاومت نشان می دهد. اما وقتی با رنگ های تیره، نظیر سیاه ترکیب می شود، مقاومتی از خود نشان نمی دهد و سریع تغییر ماهیت داده و به سمت تیرگی می رود.
در ادامه به انواع این رنگ و ویژ گی های آن می پردازیم:
این رنگ در عین حال که تحریک کننده فعالیت های ذهنی است، استفاده بیش از حد از آن می تواند شما را حساس کند. این ویژگی تحریک کننده مغژ، باعث می شود تا تمرکز شما افزایش یافته و خلاقیت بیشتری پیدا کنید. پس اگر در اتاقی که درس می خوانید یا جایی که کاردستی و پروژه های بزرگ انجام می دهید، از این رنگ استفاده کنید، شاهد خلاقیت های بزرگ خواهید بود.
حواس تان را جمع کنید تا از زرد تیره دور بمانید. چرا که خلاقیت تان را از بین می برد.
برای به دست آوردن این رنگ از راه طبیعی، می توان از اسپرک، زعفران و انار استفاده کرد.
اگر دوست دارید، نقطه ای از منزل که برای شما از اهمیت خاصی برخوردار است، بیشتر دیده شود، آن نقطه را به رنگ قرمز در آورید. اما به هیچ عنوان، آن نقطه یا مکان، اتاق خواب شما نباشد. چرا که مقدار تنفس را زیاد کرده و آرامش و خواب راحت را از شما می گیرد.
برای به دست آوردن این رنگ هیجان انگیز با کد رنگ های مختلف و البته از راه طبیعی، می توان از روناس، زعفران، دندانه زاج و دندانه روی کمک گرفت.
نقطه ی مقابل قرمز، رنگ آبی قرار دارد. چرا که همان قدر که قرمز شور و التهاب دارد، آبی آرام و شکیبا بوده و از نظر معنوی نیز بسیار قابل احترام است.
اگر می خواهید از این رنگ در دکوراسیون خود، بیشتر استفاده کنید باید این را بدانید که این رنگ آرامش دهنده ی فوق العاده ای است اما سوخت و ساز بدن را افزایش داده و اشتها را از بین می برد.
همچنین این رنگ جلوی هیجانات بیش از حد را گرفته و فرصت خوبی را فراهم می کند تا به جزئیات بهتر و دقیق تر فکر کنید. ضمن اینکه می توان از همین خاصیت این رنگ استفاده کرده و افراد بیش فعال یا پریشان خاطر را درمان کرد.
برای به دست آوردن طبیعی این رنگ که سرتاسر آسمان را پر کرده است، می توان از گیاه نیل ( ایندیگو) بهره گرفت.
از آنجایی که نشانه ی نو شدن سال، برگ های سبز درختان و گیاهان است، این رنگ را نشانی از امید و زندگی دوباره دانسته اند.
این رنگ که از زرد و آبی به وجود می آید، گرمی زرد و سردی آبی را به خود گرفته و رنگی میانه شده است. اگر آبی آن زیاد شود، سرد و فسرده شده و اگر زرد آن زیاد شود، سرزنده و فعال می شود.
برای به دست آوردن این رنگ از راه طبیعی می توان از زردچوبه و توت و دندانه اورانیوم بهره گرفت.
بلوغ، جوانی و شادابی نشانه های خوبی برای خود نمایی قدرت رنگ نارنجی هستند. رنگی که سرخوش، وجدآور و پرنشاط بوده و تحمل آن به سادگی میسر نبوده و تنها وقتی در کنار سایر رنگ ها دیده شود، انرژی بصری دو چندانی پیدا می کند.
اگر فردی بیش فعال ، دارای عصبانیت زود هنگام و پریشان در خانه دارید، از این رنگ استفاده نکنید. همچنین از این رنگ در آشپزخانه استفاده نکنید، چرا که باعث باز شدن اشتها و گرسنگی بیشتر می شود.
برای به دست آوردن این رنگ از راه طبیعی می توان از اسپرک، روناس، زعفران و دندانه زاج سفید استفاده کرد.
این رنگ مرموز و بهام بر انگیز، بسته به اینکه آبی بیشتری داشته باشد یا قرمز بیشتر، معانی و حالت های مختلفی دارد که در زیر به آن اشاره می کنیم:
این رنگ به سبب اینکه ملایم و آرامش بخش هم هست، برای اتاق خواب دخترخانوم ها مناسب است و برای به دست آوردن آن از راه طبیعی می توان از بقم استفاده کرد.
طراحان داخلی از این رنگ به علت خنثی بودن و قابلیت ترکیب با هر رنگی، به عنوان یک رنگ خاص استفاده می کنند. در مورد این رنگ بهتر است موارد زیر را بدانید:
برای به دست آوردن این رنگ از راه طبیعی می توان از درخت بقم و پوست گردو کمک گرفت.
با تاریخچه ی رنگرزی در ایران، انوع رنگ ها و مواد رنگزای طبیعی آشناشدیم. در مطالب آینده در مورد رنگ های مختلف در فرش سخن خواهیم گفت و شما را با آن ها آشنا خواهیم کرد.
ارسال دیدگاه